Új szabályozás a Tao. törvényben –

energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások és felújítások adókedvezménye

Változtak az energiahatékonysági célokat szolgáló adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályok.

Energiahatékonysági beruházásnak, felújításnak minősül az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti energiahatékonyság növelését eredményező olyan beruházás, felújítás, melynek révén végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor.

A változás elsősorban az elszámolhatósági szabályok pontosítására, módosulására vonatkozik, mely szerint elszámolható költségnek minősül:

  • energiahatékonysági beruházási, ill felújítási célt szolgáló tárgyi eszköz és immateriális jószágnak (épületek kivételével) egy alternatív beruházási, felújítási költségéhez viszonyított többletköltsége vagy értéknövekedése, illetve – egyes esetekben – teljes bekerülési értéke.

Az igénybevétel feltétele a rendelet szerinti energetikai igazolás megléte legkésőbb az igénybevétel első adóévében a társasági adóbevallás benyújtásáig.

Az adókedvezmény mértéke: Budapesten 30%, egyéb régiókban 45% (max. 30 millió EUR), ami 10-20%-kal nő, amennyiben a vállalkozás közép-ill., kisvállalkozásnak számít.

A kedvezmény mértéke a fentiek 50%-a, amennyiben a beruházás költségeit alternatív beruházás, felújítás költségeinek alkalmazása nélkül határozzák meg.

  • energiahatékonysági célokat szolgáló, épületre irányuló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az energiahatékonyságot növelő beruházás, felújítás teljes bekerülési értéke, amennyiben az adott beruházási típustól függően, a törvényben meghatározott mértékű energiahatékonyság-javulás mutatható ki és az adózó rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal.

Az adókedvezmény mértéke az elszámolható költségek maximum 15%-a (max. 30 millió EUR), ami 10-20%-kal nő, amennyiben a vállalkozás közép-ill., kisvállalkozásnak számít.

Valamennyi energiahatékonysági beruházás esetében kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó költségek vehetők figyelembe az adókedvezmény számításakor. Továbbá, nem vehető igénybe adókedvezmény, amennyiben már elfogadott uniós szabványnak való megfelelés indokolja a beruházást. Ez esetben azonban a már elfogadott, de még nem hatályos szabványoknak való megfeleléshez kapcsolódó beruházások bizonyos mentességet élveznek. Az egyébként szokásos piaci áron figyelembe vehető költségek közül, nem minősül elszámolható költségnek a beruházáshoz nem közvetlenül kapcsolódó költség, ráfordítás. Az adókedvezmény a beruházás üzembe helyezése évében és az azt követő maximum 5 évben érvényesíthető, melyhez 5 éves fenntartási kötelezettség is párosul.

Az igénybevételhez kapcsolódóan a jogszabályok további kötelező elvárásokat is támasztanak, a fentiekben a módosulások legfontosabb sarokpontjaira kívántuk ráirányítani a figyelmet.

Amennyiben jövőben tervezett beruházása érintett lehet a fentiekkel, az adókedvezmény igénybe vételéhez és a részletes feltételrendszer megismeréséhez keresse kollégáinkat!

 

Írjon nekünk!

Szerzőnk, dr. Kiss Ágnes adótanácsadó, mérlegképes könyvelő közel 10 év pénzügyi- és adótanácsadó tapasztalattal rendelkezik és az RC Consulting külső szakértője, vezető tanácsadója. Adózási, pénzügyi és számviteli szakemberként a vállalatok adótervezésében, adókedvezmények és támogatási lehetőségek kihasználásában, valamint finanszírozási, tőkebevonási projektek üzleti tervezésében, megvalósításában, projektmenedzsmentjében tud segítséget nyújtani magyar és nemzetközi tulajdonosi körrel rendelkező közép és nagyvállalati ügyfelek számára. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.