Varga Mihály 2022. márciusi bejelentésében említette, hogy a kormány pályázatokkal segíti az intézmények energia-megtakarítást eredményező beruházásait és átalakításait.

Az elmúlt években a vállalkozásoknak lehetőségük volt, jellemzően megújuló energia használatával megvalósuló, épületenergetikai fejlesztésekre és energiahatékonyság növelését célzó épületenergiai fejlesztésekre vonatkozó vissza nem térítendő támogatásokra pályázni. A vissza nem térítendő támogatást pedig kombinált hiteltermékkel, illetve KKV energia hitellel lehetett kiegészíteni.

A pályázatokban jellemzően támogatott tevékenység volt az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek között:

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása,
  • hőveszteségének csökkentésére, épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére,
  • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítás,

illetve megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek közül:

  • napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület HMV igényének részbeni, vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre és/vagy hűtésre;
  • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési és HMV igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából
  • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergiaellátásához Hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíztermelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

Továbbá, a vállalkozások bizonyos pályázatokban akár projekt-előkészítési, tervezési költségek és ingatlanvásárlási költségek elszámolására is jogosultak voltak.

Jelenleg a pályázók számára az Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása kkv-k részére (GINOP-4.1.5-22) című felhívás érhető el, amelyben 75-500 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást tudnak az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, továbbá megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek megvalósítására igényelni.

A támogatások mellett a nyereségesen működő vállalkozásoknak lehetőségük van a beruházás megkezdése előtt fejlesztési adókedvezményt is igényelni, amely esetében a beruházás támogatott részén felüli költségeire a számított társasági adóból fejlesztési adókedvezmény érvényesíthető – a regionális támogatási térkép szerinti intenzitással – a fizetendő társasági adójuk 80%-áig.

 

 

A támogatási lehetőségek kombinálásával, a lehetséges maximális támogatás elérése érdekében keresse tanácsadóinkat!

Írjon nekünk!

Szerzőnk, Szentléleki Csilla az RC Consulting tanácsadója pénzügyi, adózási és pályázati témakörökben. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.