A támogatásMagyarország regionális támogatási térképének 2022. január 1.-i módosulásával összhangban a Magyar Közlöny 2022. évi 53., március 18-án megjelent számában a Társasági adótörvény a következő pontokon módosult:

Fejlesztési adókedvezmény

  • Az támogatható nagyvállalkozások körét kiterjeszti Pest megyére is. Azaz Magyarország regionális támogatási térképének 2022. január 1.-i módosulásával a pest megyei nagyvállalatok támogatási intenzitása már 50% is lehet.
  • A fenti változással összhangban kikerült a törvényből az önálló támogatási jogcímként a jelenértéken legalább 6 milliárd forint értékű beruházás, illetve jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás. Ezeket eddig termék-diverzifikációt eredményező induló beruházásnak vagy új eljárási innovációt eredményező induló beruházásnak minősülő beruházáshoz vehetett igénybe nagyvállalkozás a Közép-Magyarországi régió meghatározott településein.
  • Kizárólag induló beruházás részesülhet támogatásban, de egyetlen régióban sem kell új gazdasági tevékenységre irányuló induló beruházásnak lennie.
  • Az Európai Bizottság engedélyén alapuló fejlesztési adókedvezmények tekintetében szűkült azon kis- és közepes vállalkozások köre, melyek támogatásához szükséges a kormány határozata. Mostantól erre akkor van szükség, ha a beruházást Budapesten valósítják meg, és jelenértéke meghaladja a 7,5 millió eurónak megfelelő forintösszeget. 

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye

  • A támogatási intenzitása módosult a következőképp. Korábban a Közép-Magyarországi régió nem támogatható településeinek támogatási intenzitása maximum 30% lehetett, most ez csupán Budapest esetében maradt 30%. A támogatási intenzitás egész Pest megyére már 45%-ra nőtt ugyanúgy, ahogy Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl esetében is.
  • Nem vehető igénybe az adókedvezmény, ha az adózó nehéz helyzetben lévő társaság – kivéve, ha 2019. december 31-én nem volt nehéz helyzetben, de 2020. január 1-je és 2021. december 31-e között nehéz helyzetbe került. E kivételt az adózó akkor is figyelembe veheti, ha beruházásának, felújításának megkezdésekor e kivétel nem volt hatályos.
  • Az új mértékeket első alkalommal a 2021. december 31-ét követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások tekintetében lehet alkalmazni.
A megjelent módosítások 2022. 03. 21-étől hatályosak, melyeket – főszabály szerint – a 2022. év tekintetében kell először alkalmazni.

Írjon nekünk!

Szerzőnk, Kovács-Molnár Zsuzsanna az RC Consulting tanácsadójaként a vállalatok adótervezésében, finanszírozási és tőkebevonási kérdésekben, valamint ezek projektmenedzsmentjében nyújt segítséget. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.