A Covid 19 miatti leállások szükségessé tették sok vállalkozás számára, hogy használaton kívül helyezzék eszközeiket. Megeshetett, hogy egy gyártósort kellett hónapokra leállítani vagy egy bérbeadási célú ingatlan került használaton kívül. Felmerül a kérdés, hogy ezen nem használt tárgyi eszközök esetén milyen értékcsökkenést kell elszámolnunk, hiszen akár egy meglévő hitelnél sem mindegy milyen év végi eredmény mellett kerül sor a hitel felülvizsgálatra.

A Számviteli törvény alapján a terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható, ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megállapításakor (megtervezésekor) figyelembe vett körülményekben (az adott eszköz használatának időtartamában, az adott eszköz értékében és a várható maradványértékben) lényeges változás következett be. A változás eredményre gyakorolt számszerűsített hatását a kiegészítő mellékletben be kell mutatni.

A fentiekkel kapcsolatban több kérdés is felmerül. Ilyen kérdés, hogy mi számít rendeltetésszerű használatnak a tárgyi eszköz esetében. Például egy üzem leállása esetén csak raktárként használják az ingatlan egy részét.  Kérdés az is, hogy érvként használhatjuk-e, hogy adott tárgyi eszköz élettartama hosszabb lesz-e attól, hogy nem használta a vállalat. Figyelembe kell vennünk az esetleges technikai avulást, és hogy a használaton kívüli eszköz ki van-e téve valamilyen kopásnak.

Érdemes a fentieken túl megvizsgálni a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési leírást is.

     

     

    Írjon nekünk!

    Szerzőnk, Kovács-Molnár Zsuzsanna az RC Consulting tanácsadójaként a vállalatok adótervezésében, finanszírozási és tőkebevonási kérdésekben, valamint ezek projektmenedzsmentjében nyújt segítséget. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.