KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási mód választása azon vállalkozók számára ajánlott, akiknek éves bevételük nem haladja meg a 12 millió forintot.

Jó megoldás lehet a KATA választása, amennyiben a vállalkozó bevétele sok különböző vállalattól származik. Míg, ha a vállalkozónak 3 millió forintnál nagyobb bevétele származik egy ugyanazon vállalattól, a 3 millió forint feletti részösszegre már 40% adó fizetendő, mely felettes részösszeg nagyságrendjétől függően adott esetben KATA alkalmazása nem feltétlen hatékony megoldás.

 Abban az esetben, ha egy vállalkozónak az elszámolható költségei az árbevételéhez képest magas arányt tesznek ki (min. 40-50%), vagy, ha a vállalkozó jogosult például adókedvezményre az általa foglalkoztatott munkaerő kapcsán, akkor a KATA szerinti adózás valószínűleg szintén nem a jó választás.

 Másodállásban folytatott tevékenység esetében a KATA választása nem főállású adózóként akkor ajánlott, ha ebből a tevékenységből származó havi bevétel összege meghaladja a 75 ezer Ft-ot, egyéb esetben a vállalkozói személyi jövedelemadózás jobb választás lehet. 

 Adómértékek: 

 

FIX ADÓ
Főállású kisadózó 50 000 Ft/hó
Nem főállású kisadózó 25 000 Ft/hó

 

 

 

EXTRA ADÓ – bevétel alapján
12 millió Ft / év összegig nincs
de, ha belföldi kapcsolt vállalattól származik bevétel 40%
de, ha ugyanazon belföldi vállalattól éves szinten 3 millió Ft feletti bevétel származik 3 millió Ft feletti részre: 40%
de, ha külföldi kapcsolt vállalattól származik bevétel 28,568%
de, ha ugyanazon külföldi vállalattól éves szinten 3 millió Ft feletti bevétel származik 3 millió Ft feletti részre: 28,568%
12 millió Ft / év összeg felett 40%

 

 

 

Iparűzési adó
50 000 Ft/év két részletben, vagy
Nettó árbevétel 80%-a után 2%, vagy
Általános szabályok szerint megállapított hipa alap 2%-a

 

 

 

Írjon nekünk 

 

Szerzőnk, Lukács Margit Anna adótanácsadó közel 10 év pénzügyi- és adótanácsadó tapasztalattal rendelkezik, az RC Consulting senior tanácsadója. Adózási, pénzügyi és számviteli szakemberként a vállalatok adótervezésében, adókedvezmények és támogatási lehetőségek kihasználásában, valamint finanszírozási, tőkebevonási projektek üzleti tervezésében, megvalósításában, támogatási projektek menedzsmentjében tud segítséget nyújtani magyar és nemzetközi tulajdonosi körrel rendelkező közép és nagyvállalati ügyfelek számára. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.