A KIVA (kisvállalati adó) adónem évek óta választható adózási forma, melynek alkalmazási lehetősége időről-időre tágul, lehetővé téve, hogy minél több vállalkozás, például akik eddig a társasági adó hatálya alatt működtek, döntésük szerint át tudjanak térni erre az egyszerűsített, és sok esetben kedvezőbb adózási módra.

A KIVA mértéke 12%, melyet alapvetően a személyi jellegű költségek, valamint a megszavazott osztalékalap után kell megfizetni. A KIVA megfizetése ugyanakkor kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. A KIVA előnye, hogy a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli és lehetővé teszi, hogy az eredmény, mely nem kerül osztalék formájában kifizetésre, hanem pl.: beruházásra, készletvásárlásra visszaforgatásra kerül a vállalat vagyonába, ne alapozzon meg adófizetési kötelezettséget.

A KIVÁ-ba való belépés feltételei?

 • Létszám korlát: A megelőző adóévben létszáma ne haladja meg az 50főt
 • Belépési értékhatér – Árbevétel: A megelőző adóévben keletkező bevétele ne haladja meg 3 milliárd forintot (2020-december 1.jétől alkalmazható)
 • Belépési értékhatér – Mérlegfőösszeg: A megelőző adóévi mérlegfőösszege ne haladja meg 3 milliárd forintot (2020-december 1.jétől alkalmazható)
 • Naptári év szerint működjön, azaz fordulónapja: december 31-e
 • Megelőző két évben adószámát nem törölték
 • Cégjogi formája szerint: egyéni cég, közkereseti társaság, bt, kft, zrt.
 • Akár év közben is lehetséges átlépni
 • Működő és újonnan alapuló cég is választhatja

Kinek érdemes a KIVÁ-t választania?

Például:

 • Ügynöki kereskedő cégnek, akinek jelentős a bérköltsége, míg anyagköltsége és ELÁBÉ-ja akár egyáltalán nem merül fel
 • Szoftver informatikai cégek, ahol a munkavégzés gyakran nem helyez kötött, ehhez kapcsolódó fix költségeik alacsonyak, de a munkaerő drága
 • Olyan vállalatok, ahol jelentős a munkavállalói létszám és emiatt számottevő a bérköltség
 • A bérköltségek a költségek között a legnagyobb arányt teszik ki vagy ha a bérköltségek gyakran meghaladják a társaság nyereségét
 • A legtöbb szolgálató ágazatban működő vállalat
 • Olyan vállalatok, akik növekedési szakaszban vannak és a tulajdonosok a nyereséget beruházások finanszírozására fordítják

Döntés

Adott vállalat számára a legalacsonyabb adófizetést és legkedvezőbb feltételeket nyújtó adónem kiválasztása azonban körültekintő elemzést igényel, megvizsgálva többek között a tevékenységi kört, a bevételek és a kiadások mértékét, a vállalkozás beruházással kapcsolatos terveit.

Döntést hozni pedig a vállalat aktuális helyzete alapján a különböző adózási módok alkalmazásának számszaki vizsgálata eredményét figyelembe véve érdemes.

Kikerülés a KIVA hatálya alól

A KIVA adóalanyiság automatikusan megszűnik, ha a vállalat árbevétele meghaladja a 3 milliárd forintos értékhatárt, azzal, hogy 2021. január 1-jétől pedig már 6 milliárd forintos értékhatárt kell figyelembe venni,

Írjon nekünk!

Szerzőnk, Lukács Margit Anna adótanácsadó közel 10 év pénzügyi- és adótanácsadó tapasztalattal rendelkezik, az RC Consulting senior tanácsadója. Adózási, pénzügyi és számviteli szakemberként a vállalatok adótervezésében, adókedvezmények és támogatási lehetőségek kihasználásában, valamint finanszírozási, tőkebevonási projektek üzleti tervezésében, megvalósításában, támogatási projektek menedzsmentjében tud segítséget nyújtani magyar és nemzetközi tulajdonosi körrel rendelkező közép és nagyvállalati ügyfelek számára. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.