Az Európai Bizottság negyedik alkalommal módosította az ideiglenes támogatásokat szabályozó átmeneti közleményt

 

2020. március 19-én lépett hatályba az Európai Bizottság C(2020) 1863 final számú bizottsági közleménye, mely a Covid-19 járványra tekintettel biztosít átmeneti jelleggel támogatási intézkedési lehetőségeket a tagállamok számára. A közlemény idén több alkalommal módosításra került már, legutóbb a negyedik átdolgozás kihirdetésére 2020. október 13-án került sor.

A negyedik módosítás legfontosabb változtatásai:

1. Figyelembe véve a COVID-19 járvány és a gazdasági helyzet alakulását, a Bizottság fél évvel, 2021. június 30-ig meghosszabbította – a legtöbb programra vonatkozóan – a bizottsági közlemény hatályát, azaz 2021. június 30-ig lehet támogatást nyújtani a közlemény alapján a Bizottság által jóváhagyott, illetve jóváhagyandó intézkedések keretein belül.

2. A negyedik módosítás egy új támogatási jogcímet is bevezet: 3.12. szakasz: „bevételekkel nem fedezett fix költségek támogatása”. Ennek alapján a vállalkozások támogatást igényelhetnének a veszteségeikre tekintettel. A támogatási időszak: 2020. és 2021. év lehet.

Feltételek:

az árbevétel 2019. hasonló időszakához képest legalább 30 százalékkal visszaesett;
– és a vállalat a 2020. március 1. és 2021. június 30. közötti időszakban veszteséget ért el.

A támogatás összege a 2020. március 1. és 2021. június 30. között felmerült bevételekkel nem fedezett fix költségek (azaz az eredménykimutatás szerinti veszteség) 70%-a nagyvállalkozás esetén, 90%-a KKV esetén, de max. 3 millió euró.

A támogatás részletszabályait a tagállamok dolgozzák ki.

A konkrét támogatási programok megjelenésével, azok részletszabályait is be fogjuk mutatni.

 

 

Írjon nekünk

Szerzőnk, Lukács Margit Anna adótanácsadó közel 10 év pénzügyi- és adótanácsadó tapasztalattal rendelkezik, az RC Consulting senior tanácsadója. Adózási, pénzügyi és számviteli szakemberként a vállalatok adótervezésében, adókedvezmények és támogatási lehetőségek kihasználásában, valamint finanszírozási, tőkebevonási projektek üzleti tervezésében, megvalósításában, támogatási projektek menedzsmentjében tud segítséget nyújtani magyar és nemzetközi tulajdonosi körrel rendelkező közép és nagyvállalati ügyfelek számára. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.