Ebben a sajnálatos és rendkívüli egészségügyi helyzetben az információ végeláthatatlan áradata ömlik ránk. Válaszul az utóbbi hónapok megváltozott körülményeire, jónéhány vállalkozás új gazdasági tevékenységet kezdve átállítja termelését olyan dolgokra, mint például fertőtlenítő vagy épp kesztyű gyártása, de gondolhatunk az új informatikai megoldásokra is.

A termelési kapacitások megváltoztatása, új termékek gyártásának beindítása, bővítése beruházásokat generálhat a vállalkozásoknál és ha ez igaz, akkor pedig érdemes megnézni, hogy a beruházások „könnyíthetők-e” adókedvezménnyel.

A nagyvállalatok számára is Magyarország nagy részén már a 100 millió forint fölötti beruházásaikra igénybe vehető egy, a beruházás értékének akár 50%-át kitevő társasági adókedvezmény. Milyen jellegű beruházások esetén jár ez a jelentős adókedvezmény? Ízelítőként egy-két példát említünk:

  • 3 milliárd forint fölötti beruházásnál (kedvezményezett településeken 1 milliárd fölött) már maga a beruházás ténye megteremti az adókedvezményre való jogosultságot;
  • 100 millió forint értékű beruházási nagyságrendtől érvényesíthető adókedvezmény, ha a beruházás
    • szabad vállalkozási zónában valósul meg;
    • önálló környezetvédelmi beruházás;
    • K+F fejlesztést szolgáló beruházás;
    • munkahelyteremtést szolgáló beruházás.

A KKV-k számára még több lehetőség adódik mind a megvalósítási helyszínt, mind magát a beruházás tárgyát tekintve és esetükben az adókedvezmény akár 70%-ig is felmehet, ami egy 100 millió forintos beruházásra vetítve azt jelenti, hogy 70 millió forint adókedvezményre tehetnek szert.

A megfelelően előkészített és lebonyolított strukturálás és adminisztráció mellett a megszerzett adókedvezménye igénybe vehetősége a beruházás aktiválásakor indulhat. Az adókedvezményt a fizetendő adóból lehet igénybe venni – akár – azonnal és egy összegben. Mindazonáltal, ha a vállalkozás nem fizet éves szinten ennek megfelelő társasági adót, akkor 12 évig is elhúzható az igénybe vehetőség.

 

Írjon nekünk!

Amennyiben a fentiek érdeklődésére tartanak számot, az RC Consulting kollégái készséggel ajánlják fel segítségüket az optimális beruházási elképzelés kialakításában és a kapcsolódó adminisztráció lebonyolításában. Kérdése esetén lépjen kapcsolatban velünk az office@rcc.hu e-mail címen!