2020. március 4-én lezajlott Budapesten a Magyar Multi Program országjáró roadshow-jának utolsó előadása. A program a magyar, gyorsan növekvő, minimum 100 millió Ft árbevétellel rendelkező kis-és középvállalatok multinacionalizálódását támogatja, és magyar eredetű multi vállalatok létrejöttét kívánja elősegíteni tanácsadás, mentor programok és vissza nem térítendő támogatási források biztosítása által. A program mögött sorakozik fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, valamin számos vállalati szereplő és szakértő.

 

A napokban elindul a Magyar Multi Program 2. szakasza, 2020. március 5-étől regisztrálhatnak az MMP weboldalán azok a vállalkozások, akik részt kívánnak venni a programban és akik a gazdasági és vállalati adataik alapján a feltételként megadott kvantitatív mutatóknak megfelelnek.

 

A Magyar Multi Program 2. szakaszában is az a cél, hogy körülbelül 50 vállalkozás kerüljön kiválasztásra és az azonosított fejlesztendő területeiken részesüljenek mentorálásban, tanácsadásban és finanszírozási támogatásban.

 

A MMP-ben való részvétel feltétele, hogy a pályázó vállalat:

 • Legalább négy lezárt üzleti évvel, legalább 5 fő munkavállalóval, és legalább 100 millió Ft árbevétellel rendelkezik (2018-ban)
 • Árbevételét vagy export árbevételét tekintve nagy növekedésű vállalkozás, az elmúlt évek adatai alapján
  • középvállalkozások esetében: 20 százalékos átlagos, évesített növekedést kell felmutatni a nettó értékesítési árbevétel vonatkozásában a meghatározott időtávon (2015-2018);
  • mikro- és kisvállalkozások esetében: 100 százalékos átlagos, évesített növekedést kell felmutatni a nettó értékesítési árbevétel vonatkozásában a meghatározott időtávon (2015-2018), VAGY
  • a 2018. évi nettó export értékesítési árbevétele minimum 50 000 000 Ft volt és
  • 50 százalékos átlagos, évesített növekedést kell felmutatni a nettó export értékesítési árbevétel vonatkozásában, valamint a nettó értékesítési árbevétel átlagos évesített növekedése legyen nagyobb nullánál a meghatározott időtávon (2015-2018).
 • A tervezett fejlesztés megvalósulásának helyszíne a támogatást igénylő vállalkozás bejegyzett magyarországi, konvergencia régiós székhelye, telephelye, vagy fióktelepe (Budapesten és Pest megyén kívül)
 • Fejlesztési igénye nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati vagy a TEÁOR’08 12.00, 05.10-09.10, 19.10-20, 24.10, 30.11-12 és 33.11-20 kód szerinti tevékenységekre irányul

 

A program menete:

0. Regisztráció

1. Előzetes felmérés – interjú a vállalkozás székhelyén vagy telephelyén

Az MMP szakértői felkeresik a vállalkozásokat székhelyükön vagy telephelyükön egy személyes vállalati interjú lefolytatása érdekében, melynek célja:

 • a vállalat növekedési motivációinak megértése;
 • a vállalat növekedési terveinek áttekintése;
 • a vállalat növekedési képességének elemzése.

Az interjú alapján – egységes szempontrendszer mentén – értékelés készül a cégről és felkérik a menedzsmentet egy rövid motivációs levél összeállítására.

2. Vállalati motivációk értékelése szakértői, konzultatív testület által – kiválasztás esetén a szakértői testület vállalati diagnosztika, illetve a fejlesztési terv elkészítésének elindítását javasolja.

3. Együttműködési szerződés megkötése (vállalkozás és az IFKA között)

4. Vállalati diagnosztika elvégzése és fejlesztési terv összeállítása

5. Pályázati dokumentáció elkészítése és benyújtása a kiválasztott pályázati konstrukcióra

 

A pályázatok:

Az MMP pályázatokban vissza nemtérítendő támogatást lehet elnyerni az adott konstrukcióban nevesített tevékenységek megvalósításához.

 • Magyar Multi Program II. (GINOP 1.1.8) – Kizárólag tanácsadás igénybevételére
 • Magyar Multi Program III. (GINOP 1.2.7) – Komplex vállalkozásfejlesztésre és kötelező tanácsadás igénybevételére
 • Külpiaci szakmai támogatás (GINOP 1.3.7) – Kizárólag személyre szabott külpiaci tanácsadás és külpiaci megjelenési lehetőségek támogatására

 

A regisztráció 2020. március 5-én nyílik meg az mmp.ifka.hu weboldalon.

 

Írjon nekünk,

Szerzőnk, Lukács Margit Anna adótanácsadó közel 10 év pénzügyi- és adótanácsadó tapasztalattal rendelkezik, az RC Consulting senior tanácsadója. Adózási, pénzügyi és számviteli szakemberként a vállalatok adótervezésében, adókedvezmények és támogatási lehetőségek kihasználásában, valamint finanszírozási, tőkebevonási projektek üzleti tervezésében, megvalósításában, támogatási projektek menedzsmentjében tud segítséget nyújtani magyar és nemzetközi tulajdonosi körrel rendelkező közép és nagyvállalati ügyfelek számára. Növekedés, külföldi terjeszkedés, beruházási projektek finanszírozási, adózási és adókedvezményi lehetőségeivel kapcsolatban tud hozzánk fordulni a www.rcc.hu weboldalon, vagy a +36-1-483-2070-es telefonszámon, illetve office@rcc.hu e-mail címen.